De kunst van het ompotten. – Flora-ya

Gratis bezorging in Nederland, Belgie en Duitsland

De kunst van het ompotten.

Een plant ompotten. Nooit gedaan? Je bent niet de enige! Een plant ompotten wordt vaak gezien als een vervelend klusje, of wordt zelfs helemaal vergeten bij de verzorging van onze groene vrienden. Toch raden wij je aan om dit af en toe te doen, dit zorgt er namelijk voor dat jouw favoriete amigo fris en fruitig blijft! Waarom? 

Waarom moet je een plant verpotten?

De meeste plantenvrienden groeien lekker hard en als ze lekker in hun plant zitten, hebben hun wortels ruimte nodig om te kunnen groeien. Als ze eenmaal zijn verpot, stimuleert deze ruimte en de nieuwe potgrond de groei en voorkomt het verstikking van de wortels. Daarnaast is oude potgrond vatbaarder voor ziektes en hoef je minder vaak water te geven doordat je meer water in 1x kan geven!

Wanneer moet je een plant ompotten?

Allereerst: er is geen vaste regel hoe vaak/wanneer jij je plant moet overpotten. Dit is per plant verschillend en je zult dus goed moeten kijken of jouw groene vriend klaar is voor een grotere pot. Je kan het hele jaar door je planten verpotten, al raden wij je wel aan om dit niet in de winter te doen, maar in het voorjaar omdat dit de groeiperiode is van onze planten en ze dan het beste kunnen omgaan met deze verandering.

Ompotten in een sierpot met watergat

Sommige potten hebben een gat onderin waardoor water weg kan lopen als er teveel water wordt gegeven. Dit is handig, aangezien anders dit overbodige water onderin de pot blijft staan, wat ervoor kan zorgen dat de wortels gaan rotten. Om ervoor te zorgen dat je vloer niet kletsnat wordt is het wel nodig om een schotel te zetten onder deze potjes, iets wat niet iedereen even mooi vind. 

Ompotten naar een sierpot zonder watergat

Bij potten zonder watergat onderin heb je wat meer mogelijkheden in stylen en vormen. Dit soort potten worden vaak ook als moderner beschouwt, echter heeft het dus wel als nadeel dat de wortels van de plant kunnen gaan rotten. Een tussenoplossing is het gebruiken van een laag speciaal grind, genaamd vulcastrat. De plant zet je dan bovenop deze laag, zodat de wortels boven een eventueel overschot aan water staan. 

Ompotten van oudere plant

Planten die je al een tijdje hebt vinden het ook fijn als elke 1 tot 2 jaar in een grotere pot worden gezet met vers grond. Als de wortels boven de grond uitkomen of onderuit de pot dan is het hoog tijd om te verpotten naar een grotere pot Ook als een plant ziek is geweest kan het goed zijn om de potgrond te vervangen zodat alle ziektes die in de oude grond zaten weg zijn. Het ligt aan de groeisnelheid van een plant hoe snel deze omgepot moet worden.